Listina z roku 1239
Stanětice
 



Dnes je čtvrtek 25.04.2024, svátek má Marek
Stránky již shlédlo 1330764 lidí. Dnes 552 návštěvníků.

Články



Jediný exemplář dětské knihy se ukrýval ve Staněticích

Stanětice - Když šéf největšího českého knihkupectví Neoluxor projevil přání, že touží po knize Aby se děti divily, která vyšla v roce 1961 a již napsal a ilustroval Alois Mikulka, netušil, jak těžké bude jeho přání vyplnit.

Úkolem pověřil majitelku pražského nakladatelství Jonathan Livingston Evu Kaiserovou, která, jak sama říká, dokáže sehnat cokoliv.
Tato dáma jediný výtisk knihy objevila v knihovně ve Staněticích.

Pustila jsem se do hledání a zjistila jsem, že to vůbec nebude snadné. Kniha totiž nebyla v žádné knihovně v republice a i na Aukru ji lidé marně sháněli. Štěstí se na mne ale usmálo a internet mi ukázal obec Stanětice. Okamžitě jsem se spojila s vedením obce a požádala, zda by mi tento jediný exemplář knihy půjčili, že bych ji ráda vydala. K mému úžasu byli velmi ochotní a místní knihovnice Hanka Hoffmannová mi ji dokonce dovezla do Prahy," popsala své pátrání Kaiserová.

Kniha Aby se děti divily vyšla v 15 tisícovém nákladu pouze v roce 1961. Je to kniha krátkých, dětských, hravých pohádek.
Kniha už je v tiskárně a v květnu by měla vyjít i s poděkováním paní Hoffmannové a Staněticím. Myslím, že i dnešním dětem se bude líbit. Musí po ní samozřejmě sáhnout rodiče. A vyberou ji rodiče moudří, protože nejde o žádného Kačera Donalda, ale jedná se o skvěle napsané české pohádky," dodala Kaiserová.

Alois Mikulka napsal mnoho dětských knížek. Podle některých byly napsány večerníčky i divadelní představení. I dnes, ve svých 83 letech, je velmi vitální a projevil velikou radost, že jeho kniha pohádek po 54 letech opět vyjde.

Jediný výtisk knihy Aby se děti divily z roku 1961 už je zpět ve stanětické knihovně.
"Určitě koupíme nový výtisk této knihy a ten původní budeme v knihovně uschovávat jako vzácný poklad," řekla se smíchem Hanka Hoffmannová.

» Domažlický deník - Jediný exemplář dětské knihy se ukrýval ve Staněticích
» Alois Mikulka - Aby se děti divily ve stanětické knihovně

vloženo: 12.3.2015  

 

Galerie

Kniha Aby se děti divily





Právě jste na stránce č. 1

Stanětické nej...

Kostel a socha sv. Kunhuty
Koupaliště
Dvůr
Škola
Víceúčelové zařízení
Listina z roku 1239
Prof. JUDr. Jiří Hoetzel
Jakub (Jack) Flor
Jiří Šlégl
Božena Němcová ve Staněticích
Hasičská kronika 1880 - 1961
Kronika obce 1925 - 1974

Odběr novinek | RSS | Mobilní verze | Přihlásit se | Mapa stránek

Stanětice ©