Listina z roku 1239
Stanětice
 



Dnes je pátek 29.03.2024, svátek má Taťána
Stránky již shlédlo 1314735 lidí. Dnes 476 návštěvníků.

Osobnosti



František Ferdinand Šamberk

František Ferdinand ŠamberkOtec českého herectva - pocházel po otci ze Stanětic

Narozen 21.4.1838 - Praha

Zemřel 29.12.1904 - Praha

Domažlický deník 22.4.1998 - Jan Prokop Holý:
Na "Hod boží vánoční", 25. prosince v roce 1904, odešel náhle a uprostřed pilných uměleckých i organizátorských snah do věčného klidu dramatik František Ferdinand Šamberk, zvaný národem "Otec českého herectva". Jeho popularita i upřímná obliba tehdy už přesahovaly hranice rakousko - uherského mocnářství. Byl v 60. letech 19. století zároveň jedním z nejpřednějších budovatelů našeho Národního divadla. Umělecké jméno "Šamberk" si brzy v mládí počeštil z původního rodového příjmení Schamberger, tolik rozšířeného v okolí Kouta a Kdyně. Pozdější milovaný a poslední Tylův žák se narodil 21. dubna 1838 v Praze na Novém Městě, v početné měšťanské rodině obchodníka máslem a zároveň dopravce do porodnice u sv. Apolináře. Jeho otec - Mikuláš Schamberger - přišel jako mladý tesařský učedník do Prahy z Chodska. Narodil se 29. dubna 1801 ve Staněticích č. 17, jako nemanželský syn mladičké Marie Schambergerové. Je zajímavé, že i předkové Šamberkovy matky Josefy, rodem Klermannové, měli původ na Kdyňsku. Teprve nedávno jsem našel ve stanětické matrice oddaných velmi pozoruhodné podpisy Šamberkova otce, jakožto svědka svateb, neboť se podepisoval "Schamberkel". Mladičký Šamberk se učil nejprve malířem keramického zboží a k divadlu jej "nasměroval" zřejmě slavný rodák z našeho kraje - slovníkář a literární historik Josef Franta Šumavský. Ten ho spřátelil s naším slavným hercem, spisovatelem a buditelem J. J. Kolářem, jehož vlivem došlo k osudovému spojení nadšeného začínajícícho dramatika se samotným Josefem Kajetánem Tylem. Roku 1856 v červenci navštívil Šamberk Chodsko a pobyl u otcových příbuzných ve Staněticích i Koutě. Na zpáteční cestě do Prahy se v Plzni setkal s umírajícím Tylem, který mu vinšoval slavnou budoucnost a životní úspěchy. Ty se ovšem dostavily až daleko později! Na Domažlicku byl Šamberk se svými spoluherci ještě několikrát, zejména v letech 1862, 1865 a 1868. Také ve svých zatím neotištěných životopisných poznámkách se několikrát zmiňuje o otcově podčerchovském rodném kraji.

Životopis

Narodil se do velké rodiny obchodníka s máslem v Praze, Novém městě. Začal se učit řemeslu, ale prostřednictvím literátů Šumavského a Koláře se seznámil s Josefem Kajetánem Tylem. Pod jeho vlivem se pro herectví rozhodl velice záhy. Herecky se vzdělával soukromě u Josefa Jiřího Kolára a později u Karla Šimanovského. Už ve svých 15 letech začal hrát jako ochotník ve Švestkově divadle a krátce po neúspěšném pokusu o angažmá ve Stavovském divadle (1854) odešel na venkov ke kočovným divadelním společnostem: nejprve k Zöllnerově vedené J. K. Tylem, pak k různým německým, se kterými se dostal až do Berlína a Královce. Do Prahy se vrátil roku 1859 a v červenci 1860 nastoupil do českého souboru Stavovského divadla. Od roku 1862 pak hrál v Prozatímním divadle, následovalo několikaměsíční angažmá v Královci a nakonec v roce 1881 získal angažmá v Národním divadle v Praze.

V pobočné letní scéně Stavovského divadla Arény na hradbách se z něj stal velice populární herec-komik, ač původně hrával role tragédů. Zahrál si řadu milovnických rolí. Ve stejném duchu psal i svoje frašky, které taky zpravidla hrál. Přidržoval se jednak tvůrčích metod svého učitele J. K. Tyla, rolím dodával módní pikantnosti podle vzorů francouzské konverzační komedie (kombinace situací, překvapivé dějové obraty). Reagoval také na aktuální společenské události své doby. Využil znalost stoleté tradice vídeňské frašky.

Z Národního divadla v roce 1883 odešel, pokračoval u Švandovy společnosti na Smíchově a u Pištěkovy na Vinohradech. Do Národního divadla se však v roce 1885 vrátil a na jeho scéně hrál pak až do roku 1901, kdy odešel na odpočinek. Řada jeho her je na repertoáru mnoha divadel ještě dnes a byly vysílány i v televizi. Zemřel ve svých 65 letech v Praze a pochován je na pražských Olšanech.

Jeho manželka Julie Šamberková (1846 - 1892) byla také herečkou a jejich syn Vladimír (1869 - okolo 1930) byl hercem a malířem.


vloženo: 13.2.2013  

 

Galerie

František Ferdinand Šamberk





Právě jste na stránce č. 2




Stanětické nej...

Kostel a socha sv. Kunhuty
Koupaliště
Dvůr
Škola
Víceúčelové zařízení
Listina z roku 1239
Prof. JUDr. Jiří Hoetzel
Jakub (Jack) Flor
Jiří Šlégl
Božena Němcová ve Staněticích
Hasičská kronika 1880 - 1961
Kronika obce 1925 - 1974

Odběr novinek | RSS | Mobilní verze | Přihlásit se | Mapa stránek

Stanětice ©